Ghidul tipurilor de ceai (partea 3)

La fel ca si la struguri sau vinuri si gustul ceaiului este influentat de locul si modul in care sunt crescute frunzele din care acesta este facut. Ghidul de fata isi propune sa prezinte pe scurt principalele arome, tari de origine si note de interes ale celor mai cunoscute tipuri de ceaiuri.

Aceasta a treia parte este dedicata principalele soiuri de ceai japonez precum si ceaiurilor de amestec, cum sunt majoritatea ceaiurilor comerciale, indiferent de tara de origine.

Ceaiuri verzi japoneze

Ceaiuri verzi japoneze sunt destul de diferite de ceaiurile verzi chinezesti, avand o araoma cu mult mai tare. Cele mai importante sunt urmatoarele:

Ceaiurile Sencha
Culturile de ceaiuri Sencha au niste frunze lungi, verzi, din care se produce o bautura slaba, un ceai foarte usor de baut, bun pentru consumul de zi cu zi.

Ceaiurile Sencha Brancha
Sunt ceaiuri produse dintr-o combinatie de frunze de ceai si de orez din care rezulta o bautura cu o aroma de alune.

Ceaiuri de amestec (ceaiuri comerciale)
Cele mai multe pachete de ceai comerciale sunt formate dintr-un amestec de cincisprezece sau chiar mai multe frunze din diferite soiuri de ceai. De asemenea, sunt si ceaiuri considerate mai degraba traditionale, dar care sunt facute tot din amestec. Astfel, ceaiul de mic dejun englezesc (English Breakfast Tea) este de fapt o combinatie de ceaiuri tari indiene, care astfel amestecate poduc o bautura parfumata. Ceaiul Earl Grey Tea este la randul sau compus dintr-un amestec de ceaiuri Keemun si Darjeeling, aromat cu propolis de albine. Reteta i-a fost oferita diplomatului Earl Grey de catre un mandarin chinez iar acesta a dus-o cu el in Anglia. Russian Caravan Tea este un ceai obtinut din amestecuri de ceaiuri fine din China, India si Taiwan, fiind transportat initial din India catre Rusia cu ajutorul caravanelor, de unde si numele sau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *