La fel ca si la struguri sau vinuri si gustul ceaiului este influentat de locul si modul in care sunt crescute frunzele din care acesta este facut. Ghidul de fata isi propune sa prezinte pe scurt principalele arome, tari de origine si note de interes ale celor mai cunoscute tipuri de ceaiuri.
Daca in prima parte am enumerat principalele soiuri de ceai din China, este acum randul ceaiurilor negre din India. De fapt, toate sortimentele de ceai produse in aceasta tara sunt negre.
Ceaiul Assam
Unul din ceaiurile clasice indiene, este cultivat in valea Brahmaputra din nor-estul Indiei. Este un ceai tare, cu gust de malt. Cel mai de calitate ceai Assam contine si muguri nedeschisi din tufisuri, cunoscuti sub numele de Tippy Assam.
Ceaiul Darjeeling
Un alt ceai popular din nordul Indiei, acest soi se remarca prin aroma sa delicata si distinctiva. Micile sale frunze crapate produc o bautura usoara, aurie cu o aroma subtila. Tufele din gradinile de ceai de la poalele muntilor Himalaya au frunze mari din care se produce un ceai cu o aroma unica de “muscat” – struguri copti si parfumati. Cel mai notabil soi de Darjeeling este Darjeeling Broken Orange Pekoe, supranumit si sampania ceaiului.
Ceaiurile Ceylon
Sunt ceaiuri produse in Sri Lanka (fostul Ceylon), crescute la o altitudine de peste 2000 m, sunt de o calitate fina, fiind bogate in aroma si culori.
Ceaiul Kandy
Acest ceai este remarcat pentru calitatea sa extraordinara, fiind puternic, atragator pentru cei carora apreciaza in mod deosebit o bautura tare.
Ceaiul Nuwara Elz
Este un ceai usor, stralucitor, cu o aroma foarte parfumata, din care se produce o bautura excelenta mai ales in combinatie cu felii de lamaie.
Ceaiul Uva
Este un ceai cu aroma fina, crescut pe pantele de est ale muntilor din India centrala.