Hoya, cunoscuta si sub numele de ‘floarea de ceara’, sau ‘lacrima Maicii Domnului’, este o planta orginara sin zona Asiei de est si Australia. In zonele mai calduroase, planta poate fi regasita si in gradini, insa in tara noastra o intalnim preponderent in ghivece.
Hoya este o planta care are frunzele vesnic verzi, iar ceea ce o difera de celelalte plante este forma speciala a florii. Acestea sunt in forma de stea, de culoare alb-rozaliu, stamine rosii sau violet, au o textura vascoasa si miros puternic a ceara si sunt grupate in buchete.
Infloreste la mijlocul verii, dar preponderent in luna August, de aici si denumirea sa mai putin cunoscuta, aceea de lacrima Maicii Domnului. Aceasta denumire mai provine si de la faptul ca atunci cand florile sunt atinse, acestea elimina picuri de apa, asemanatoare lacrimilor.
Hoya necesita multa lumina, dar si soare, cel putin 3 ore pe zi. Se uda doar ocazional, in special in perioada de inflorire si in momentul in care solul este foarte uscat, si nu se permite ca acesta sa ramana ud prea mult timp. Radacinile sunt sensibile la foarte multa apa, si putrezesc.
Hoya are nevoie de spatiu pentru a-si intinde tulpinile, deoarece este o planta cataratoare. Dupa o lunga perioada de inflorire, hoya necesita schimbarea ghiceviului. Pe masura ce inainteaza in varsta, aceasta solicita un ghiveci din ce in ce mai mare. Nu tolereaza foarte bine mutarile, de aceea, chiar daca i se schimba ghiveciul, locatia trebuie sa fie aceeasi.
Hoya poate fi reprodusa in orice moment prin butasi de tulpina. O parte a tulpinii, inclusiv una sau mai multe perechi de frunze va produce mai repede radacini in apa sau nisip umed.