Tocmai ati cumparat o casa noua, care are bineinteles si gradina. Felicitari! Ne bucuram nespus pentru dumneavoastra. Numai ca, asa cum spune un binecunoscut proverb “Spune-mi cum te imbraci, ca sa iti spun cine esti”, prin extrapolare, putem sa afirmam: “Arata-mi gradina ta, ca sa iti spun cine esti”. Pentru a avea o gradina deosebita, este foarte bine sa stiti ca fiecare activitate in interiorul gradinii, trebuie efectuata la timpul ei, in functie de perioada anului in care va aflati.
Calendarul gradinarului, sau calendarul fenologic (fenologia – stiinta care se ocupa cu studierea fenomenelor naturii), are un rost foarte important, constituind impartirea exacta a anotimpurilor, prin observarea naturii si a oricarei modificari care se produce in natura. Deoarece fenomenul incalzirii globale afecteaza in mod deosebit natura, calendarul celor patru anotimpuri pe care le stim cu totii, nu mai are o foarte mare relevanta. Astfel, a fost necesara observarea naturii si a modificarilor care au loc in decursul unui am calendaristic. In functie de aparitia sau inflorirea anumitor plante reprezentative, putem deosebi 10 anotimpuri fenologice:
- Inceputul primaverii – reprezentata indeosebi prin inflorirea ghioceilor, pe buna dreptate avand denumirea populara: “Vestitorii primaverii”;
- Primavara timpurie – reprezentata indeosebi prin inflorirea salcamului galben;
- Primavara tarzie – reprezentata prin inflorirea pomilor fructiferi;
- Vara timpurie – reprezentata prin inflorirea ierbii, golomatului;
- Mijlocul verii – reprezentata prin inflorirea vitei de vie;
- Vara tarzie – preprezentata prin coacerea paioaselor (grau, orz, ovaz, secara);
- Toamna timpurie – reprezentata prin inflorirea brandusei de toamna;
- Mijlocul toamnei – reprezentata prin scuturarea ghindei de catre stejar si a jirului de catre fag;
- Toamna tarzie – reprezentata prin caderea frunzelor din copaci, uscarea firelor de iarba
- Iarna