La fel ca si la struguri sau vinuri si gustul ceaiului este influentat de locul si modul in care sunt crescute frunzele din care acesta este facut. Ghidul de fata isi propune sa prezinte pe scurt principalele arome, tari de origine si note de interes ale celor mai cunoscute tipuri de ceaiuri. Dupa cum afirmam si mai inainte, altitudinea, solul, clima, toate au efecte marcante asupra gustului frunzelor de ceai. De exemplu, soiurile de ceai crescute la altitudini ridicate se maturizeaza mai greu si au o rata de productie mai mica, ducand la o ca calitate superioara. Principalele tari producatoare de ceai sunt China, India si Japonia, insa exista si cateva alte regiuni demne de mentionat. Astfel, Kenia este caminul unor sortimente de ceai foarte fine, mai ales cele cultivate la est de Marele Rift, unde unele gradini de ceai sunt la altitudini de peste 2000 m deasupra nivelului marii. Ceaiurile cescute acolo sunt toate negre, cu o aroma vioaie. O alta zona deosebita este Georgia, unde ceiaurile cultivate pe pantele Muntilor Caucaz sunt lasate la fermentat, pentru a produce un ceai negru de calitate, cu o aroma foarte moale.
Modul in care ceaiul este cules, uscat si procesat influenteaza de asemenea foarte mult aroma sa. Astfel gustul ceaiurilor din India difera destul de mult fata de cele din China, iar aroma ceaiurilor din nordul Indiei difera de cea a ceaiurilor din sud. In plus, unele ceaiuri sunt amestecate in functie de retete speciale.
Dar sa trecem in revista in acest prim articol cele mai importante ceaiuri din China.
Ceaiul verde chinezesc
Este cel mai cunoscut, fiind ceaiul servit in restaurantele chinezesti. Este un ceai usor, cu o aroma placuta de fructe.
Pudra de ceai verde
Este un ceai clasic obtinut din frunze nefermentate, rulate foarte strans. Se obtine o bautura foarte palida, cu o aroma usoara.
Ceaiurile Oolong
In general, aceste ceaiuri sunt mai puternice decat ceaiurile verzi, insa mai slabe decat ceaiurile negre. Considerate de unii experti ca fiind printre cele mai fine din lume, au o aroma naturala de fructe, care nu este prea puternica.
Ceaiul Oolong Floare de piersic
Contrar numelui, acest ceai nu are in compozitie flori de piersic, ci doar o aroma unica de piersica, care se gaseste numai in ceaiuri de cea mai aleasa calitate.
Ceaiurile negre chinezesti
Sunt ceaiuri delicate si aromate din nordul Chinei, cu un continut scazut in tanin insa cu o aroma adanca si foarte bogata, care variaza de la usoara la foarte puternica.
Ceaiuri din vestul provinciei Yunnan (sudul Chinei)
Sunt ceaiuri cu un continut ridicat de frunze tinere, care le confera un gust dulceag si o culoare aurie.
Ceaiuri albe
Produse in majoritate in China, ceaiurile albe sunt produse in special din muguri si frunze tinere, spre deosebire de restul ceaiurilor care sunt produse din frunze mult mai mature. Pentru o aroma cat mai deosebita, culturile de ceaiuri albe sunt protejate fata de soare, pentru a nu lasa clorofila sa se formeze in ele, ceea ce duce la producerea de ceaiuri usoare si dulci.