In decursul primei luni a anului, este bine sa va planificati toate activitatile pentru tot anul ce va urma. Dar in afara de aceasta planificare, este bine sa alegeti plantele noi, si totodata se pot modela arbustii din gradina voastra prin tundere. Totusi, trebuie sa aveti grija care arbusti ii supuneti acestui tratament, pentru ca nu toti suporta aceste tratamente, ci doar acei arbusti care infloresc vara tarziu. Este interzis sa modelati arbustii care inflorsc primavara sau primavara timpuriu, pentru ca de obicei acestia incep sa inmugureasca. De asemenea, nu este recomandat sa taiati gardul viu, pentru ca in interiorul acestor garduri vii pot hiberna diverse animale, cum ar fi de exemplu, ariciul, si orice trezire inutila din hibernare, diminueaza forta acestuia.
Primele flori ale anului, care au bulbi, agreeaza solul umed, ceea ce este foarte propice anotimpului rece. Daca bulbii plantelor s-au acomodat cu locul in care sunt plantati, nu sunt necesare ingrijiri suplimentare pe timpul iernii. Bin aceiasi bulbi, vor rasari aceleasi flori minunate.
Plantele cu fructe, ca de exemplu coacazii, agrisii, trebuie tunse. Aceasta operatiune nu trebuie insa efectuata daca temperaturile sunt mai mici de -5°C. Ramificatiile cele mai subtiri trebuie eliminate, iar cele mai puternice trebuie tunse doar putin, pentru ca planta sa dispuna de cat mai multe ramificatii care pot rodi.
Rasadurile, pot insemna mai multe feluri si tipuri de lazi, sau chiar o sera construita din sticla. Scopul acestora este de a creste acele plante care nu pot creste singure in natura. Puteti sa folositi drept dispozitiv pentru rasaduri dverse recipient, cum ar fi ghivece vechi sau lazi, pe care le puteti acopei cu o folie de naylon sau daca dispuneti, cu sticla. Daca aveti insa o sera, aici situatia se comp-lica mai mult. Este necesara mentinerea unei tempereaturi constant in interior, uniditate ridicata. Pentru ambele insa, este nevoie de un pamant care ajuta foarte mult la germinare. (se poate gasi direct preparat in magazinele de specialitate). In functie de ce anume doriti sa plantati (flori, legume), veti gasi instructiuni specifice pe plicurile respective de seminte.
Pregatirile pentru vara, se fac incepand cu luna ianuarie. Pentru a avea o gradina plina de flori minunate, unele dintre ele, necesita pregatiri si ingrijiri special pe timpul iernii. Un foarte bun exemplu aici ar fi trandafirul. Tuturor ne plac trandafirii, iar acestia fac orice gradina sa arate minunat. Insa, nu toate speciile de trandafiri sunt rezistente la temperaturile foarte scazute care pot exista pe timpul iernii. Daca trandafirul salbatic poate trece fara nici o problema peste iarna, trandafirii de varietate nobila nu pot rezista fara nici un ajutor din partea noastra. Toamna tarziu, baza radacinii trandafirului trebuie umpluta cu un amestec format din pamant si balega de grajd. Acest amestec se aseaza in aproximativ 20 cm in jurul radacinii trandafirului. Daca acest lucru a fost omis, atunci in ianuarie este momentul sa actionati.
In cazul in care va doriti o gradina ornamentala, trebuie sa aveti in vedere efectul culorilor, ordinea infloririi tuturor plantelor din gradina, dispunerea acestora in intreg spatiul gradinii, dar si de tipul impartirii gradinii pe loturi, in scopul de a pastra fertilitatea gradinii. In acest sens, in functie de tipul de plante sau zarzavaturi, trebuie folosite anumite tipuri de ingrasaminte. Este cunoscut faptul ca anumite tipuri de zarzavat isi iau din sol cantitati diferite de substante nutritive: dovleacul, cartoful, conopida, telina, rosia, necesita o cantitate foarte mare de substante nutritive si mult mai putine morcovul, ridichea, sfecla, spanacul, ceapa. Acestea sunt doar cateva amanunte de care trebuie sa tineti cont, atunci cand doriti sa impartiti gradina pe loturi. In acest sens, fiecare lot va fi tratat diferit, cu ingrasamnatul potrivit, in functie de tipul plantei care va fi plantat.