Planificarea anuala a gradinii – Februarie

Primele activitati din gradinarit debuteaza in luna februarie cu pregatirile din interior si din exterior. In decursul lunii februarie se continua cu pregatirea rasadurilor, in functie de plante. Insa, pe cat timpul permite, in zilele uscate si dezghetate, solul trebuie pregatit pentru a putea primi rasadurile. Rasadurile deja plantate trebuie dispersate daca sunt prea dese, pentru a nu devein si mai mari. Primele plante care pot fi puse in rasaduri, si plantate in gradina, pot fi: garoafa, craciunita, regina-noptii, petunia, papucul-doamnei, gura-leului. Aceste speciii nu sunt foarte pretentioase, infloresc frumos si dau un are aparte gradinii.

O atentie deosebita insa, trebuie acordata rasadurilor de zarzavaturi. In zilele fara inghet, se pot efectua activitatile de sol. Daca primavara devreme solul se va incalzi incet si ingheturile puternice se vor inmuia, pamantul poate fi lucrat. Pamantul trebuie sapat cel putin pana la doua sape adancime, dar cele doua straturi de sol nu trebuie sa se amestece. Cel mai bine, zarzavaturile trebuie sadite in zone ferrite de vant.
Primele plante ale anului care apar in februarie pe pamantul care este partial inzapezit, se numara irisul albastru, sofraneii galbeni timpurii de primavara, cunoscuti si sub numele de “manunchiul galben”. Aceste plante sunt foarte usor de intretinut, foarte rezistente si apar in buchete mari. Irisul albastru atinge maxim 20 cm si nu sunt rezistenti la vant rece.
In timp ce apar primele flori, in gradina de legume, se poate deja sadi spanacul. Dupa 7-8 saptamani, acesta poate fi cules.


Tipuri de sol si lucrarea pamantului
. Este foarte cunoscut faptul ca baza fiecarei gradini este un sol adecvat tipului de cultura. Sunt foarte importante continuturile de argina, nisip, dar si cele de var si acizi. Acesta din urma influenteaza decisive dezvoltarea plantelor care sunt adaptate anumitor tipuri de sol. Acest lucru trebuie aflat inainte de a incepe sa lucreze pamantul. In functie de aciditatea, bazitatea sau alcalinitatea pamantului, se pot lua decizii asupra caror plante vor fi plantate pe solul respective. Tipul solului poate fi aflat foarte usor cu ajutorul unei simple truse de sol, care se gaseste in magazinele de specialitate. Valoarea PH-ului solului, poate fi modificata, in functie de cerintele culturilor, prin imprastierea unei cantitati foarte mari de balega de animale, iar aciditatea poate fi redusa prin imprastierea de calcar special pentru gradina. Acest lucru trebuie facut imediat dupa sapat, iar calcarul trebuie lasat la suprafata. Nu este recomandata afanarea solului in acel an.
Precresterea plantelor. Se pot pregati in aceasta perioda si plantele pentru a fi sadite in aer liber. Daca nu dispuneti de sera, se pot foarte usor pregati rasadurile intr-o camera incalzita din locuinta Dvs., sau chiar pe pervazul ferestrei in glastre sau ghivece, in acest sens, nu sunt necesare dotari speciale. Se pot folosi astfel folosi vechi ladite de lemn, cutii de plastic care va sunt de prisos. Acest lucru trebuie realizat pentru plantele cu bulbi (narcise, zambile). Acestea se inmultesc foarte bine in salbaticie; daca se vor planta astfel, trebuie asigurate o buna aerisire intre acestea. Precresterea acestora este de folos si la verificarea plantelor. Exista posibilitatea ca semintele vechi pe care doriti sa le saditi, sa nu fie viabile. Astfel, se poate incerca germinatia de proba.
Dupa realizarea rasadurilor, cand acestea ajung la dimensiunile dorite si pe masura ce timpul o permite, rasadurile pot fi plantate in gradina. Insa, pentru a evita inghetarea acestora (este totusi, luna februarie), trebuie sa apelati la folii si mulci. Acestea se pot regasi in magazinele de specialitate si ajurta la prevenirea ingehtului timpuriu. Aceste folii, sunt de obicei de plastic, subtiri si permit aerisirea plantelor care se afla sub aceasta. Cu cat aceste folii sunt mai subtiri, cu atat mai bine, deoarece se muleaza foarte bine plantei. Astfel se formeaza efect de sera, iar perna de aer care se formeaza, mentine planta la temperatura optima. In acelasi tmp, apara solul de ger, impidica uscarea acestuia. Totusi, trebuie luate anumite precautiuni: vantul poate indeparta folia, iar acest lucru poate fi prevenit prin fixarea acesteia de sol cu pietre sau carlige.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *