In luna Iulie apar cele mai delicioase fructe: coacaze, zmeura, ruzinci, cirese timpurii.
Ciresii sunt vulnerabili dupa cules, mai ales daca sunt indepartate crengile groase in timpul iernii. Imediat dupa cules, trebuie efectuata intinerirea coroaneim si indepartarea crengilor prea putin dezvoltate sau crescute inspre interior, urmand ca toamna tarziu sa se efectueze tunsul. In schimb, in cazul visinilor este exact invers: dupa culegere trebuie efectuata tunderea arborilor, deoarece visinele cresc pe ramurile de anul trecut, iar imediat dupa culegere, trebuie tuns bine, cu exceptia ramurilor tinere de langa cele principale. Daca nu se efectueaza aceasta operatiune, copacul va avea ramificatii de forma unor bice, care sug seva si forta arborelui, scazand in acest fel recolta.
In gradina de zarzavaturi si legume, in aceasta perioada trebuie sa afanam solul. Tot acum, se pot culege morcorcovii timpurii, cartofii noi de dimensiuni mici. Dupa culegerea acestora se recomanda punerea unor ingrasaminte in paturi germinative. Morcovii prefera ingrasaminte organice complete, fara gunoi de grajd. Aceasta metoda biologica asigura aer si viata pentru sol, care va devein mai poros, mai marunt, cu posibilitatea de a putea inmagazina mia mult azot.
Arbustii din gradina raman infloriti timp indelungat, daca partile deja inflorite si vstejite sunt indepartate in mod regulat. Acest lucru stimuleaza arbustii sa formeze noi flori. Un lucru foarte important este indepartarea buruienilor din imediata apropiere a arbustilor. Acest lucru este foarte benefic, deoarece arbustii isi pot procura mai usor substante nutritive din sol.
Luna Iulie, ne aduce foarte mult soare, dar si foarte putina apa pentru plantele din gradina. De aceea, este foarte importanta stropirea. In aceasta perioada, furtunul cu apa, sistemul de irigatii, este de nelipsit din orice gradina, fie ea de zarzavaturi sau de plante.
Impotriva arsitei, cel mai la indemana este robinetul, la care putem alimenta stropitoarea, furtunul, sau sistemul de irigatie.
Un alt aspect din gradina in aceasta perioada este buruiana sau alte boli ale plantelor. Papadia, piciorul cocosului, urzica, pirul, sunt niste plante rezistente si cosmarul oricarui gradinar. Pentru a scapa de acestea, cea mai eficace metoda este saparea adanca si inlaturata pe cat mai mult posibil.
O alta indatorire in aceasta perioada, sunt capsunii. Daca doriti cultivarea caspunilor si in anul urmator, este necesara taierea unor rasaduri de pe plantele mai mari, si sadirea unor intr-un alt pat germinativ, bine plivit si imbogatit cu ingrasaminte artificiale.
Zmeura rodeste tot timpul, si se poate rodi in fiecare zi, altfel, rodul va fi prea copt. Dupa ce inceteaza sa mai dea roade, trebuie sa taiem ramurile din imediata apropiere a solului. Aproximativ la o distanta de un metru, se lasa cam 10 bucati pentru ca la si la anul sa poata rodi. Ramura de zmeura creste, in general doi ani, si da roade doar in al treilea. Solul trebuie sa fie bine afanat.
Tufisul de coacaze este atat decorativ, cat si util. Fructele lui sunt negre sau rosii. Arbustul creste aproape pe orice tip de sol. Se recomanda plantarea in zone umbroase, iar ramurile golase trebuie taiate in imediata apropiere a solului, urmand ca in urma acestei operatiuni, arbustul sa se intareasca.