Planificarea anuala a gradinii – Iunie

In luna iunie se face prima recolta de fructe, si primele legume. Insa tot acum gradina necesita foarte multa atentie, pentru ca trebuie distrusi daunatorii, ingrijiti trandafirii, tunse gardurile vii si iarba.

Lupta importriva daunatorilor de regn animal si a buruienilor,  nu se duce cu pesticide si substante chimice, pentru ca acstea pot dauna mediului inconjurator. Posibilitatile pe cale biologica, asa-zisele ‘leacuri babesti’ dau posibilitatea ca multi daunatori sa fie starpiti si pe cale naturala, cu ajutorul plantelor. Facem referire la urzica, coada calului, usturoi sau pelin. Insa prepararea substantelor din aceste plante sunt acelea care necesita foarte mult timp. Aceste plante pot indeparta daunatori ca: paduchi de Frunze, gandacul de Colorado,  care pot fi starpiti cu ‘supa de urzica’. Aceasta se poate prepara dintr-un kilogram de tulpina si frunza de urzica verde, fie de 200 grame de frunze uscate. Acestea se pun impreuna cu 10 litri de apa la soare, si se lasa sa fermenteze aproximativ 4-5 zile, pana cand lichidul va deveni spumos si deschis la culoare. Acest amestec cu care se stropesc plantele, reprezinta si un ingrasamint foarte bun pentru sol. La fel se procedeaza si cu coada calului, care ajuta in cazul bolilor date de ciuperci, voalarea frunzelor, putregaiului cenusiu si negru. In mod asemanator, amestecul de pelin ajuta la indepartarea paduchilor de frunze, dar si impotriva manei cartofului, fluturelui verzei. Usturoiul insa este mult mai util in indepartarea mustei care ataca morcovul, a paianjenului care ataca fragii, tantarilor, gandacilor de Colorado, fluturii de varza si a mustei de ceapa. Pentru mucegaiul negru care ataca trandafirii insa, doar atibioticele au success.

Florile de iunie din gradina infloresc cel mai frumos vara timpuriu. O gradina nu poate fi frumoasa fara gladiolele de gradina, cu inflorescente rosii-violete, galbenele. Insa, in momentul in care se taie gladiolele, trebuie sa nu se taie toate frunzele, pentru ca aceasta dauneaza bulbului. Bulbii trebuie scosi si pastrati peste iarna intr-un loc cu temperatura constanta si aerisit. Scoaterea bulbilor se realizeaza in felul urmator: se infige sapa in pamant, atat de adanc, incat sa ajunga sub bulb, dupa care se scoate prin rasucire, se scoate si se scutura de pamant. Cutiile se depoziteaza si se marcheaza, pentru a se sti tipul, soiul, culoarea.

Tot in aceasta perioada, se realizeaza si distrugerea daunatorilor. Este adevarat, este mai bien sa previi pe intreg decursul aunului decat sa combati, insa daca acest lucru da gres, atunci nu mai ramane decat calea chimica. Daca ajungem aici, atunci substantele chimice folosite depend de daunator si de intnsitatea cu care au atacat recolta.

De exemplu, in cazul substantelor impotriva gandacilor, este recomandata stropirea si imprastierea, in acelasi timp cu mana, substantele, reusind astfel sa se obtina un efect diferit intre contactul rapid al substantei pulverizate si a substantei imprastiate si depuse pe planta. Asa se pot distruge si toate rozatoarele. Aplicand in modul acesta substantele chimice, planta nu este afectata in mod direct, cid oar in cazul folosirii incorecte, nepreofesionale a substantelor, sau daca se efectueaza prea des, pentru ca astfel se formeaza daunatori rezistenti la substantele respective. Este imperios necesar urmarirea instructiunilor si purtarea unui echipament de protectie pentru persoana care aplica substanta.
In cazul infectarii cu ciuperci, suprafata trebuie tratata cu cu sulf sau cu alte substante anorganice. Este mai eficace insa, folosirea substantelor organice, preparate special pentru daunatorul respectiv.

O gradina completa, nu poate exista fara un lac de gradina. Existenta unui lac a devenit foarte importanata pentru asigurarea echilibrului ecologic al gradinii, pentru ca ajuta la formarea biosistemelor si a ecosistemelor.

Lacul din gradina, poate avea nenumarate forme, iar in cazul lacurilor mai mici, cel mai avantajos este cumpararea unei piscine de-a gata.
Orice dimeniune ar avea lacul, acesta trebuie amenajat in coltul cel mai insorit al gradinii, intr-un loc ferit de copaci, deoarece caderea frunzelor poate devine o problema, in sensul ca acestea pot umple fundul lacului, iar apa sa scada.

Pentru lacurile de dimensiuni mici, cel mai bine este ca acestea sa fie amenajate in bazine prefabricate, si fixate in pamant. Se utilizeaza o folie foarte rezistenta, pentru ca plantele dimprejur sa nu o afecteze cu radacinile lor.

Plantele se pun direct in apa, iar cea mai agreata este nufarul. Se mai pot planta obligeana, coada calului, trifoiste. Este bine ca trecerea intre aceste plante sa se faca cat mai lin, si nu brusc. Trebuie luat in considerare si faptul ca in orice lac, trebuie sa existe si o parte mlastinoasa (in special la fundul acestuia).

Daca se doreste popularea lacului cu vietuitoare (pesti, broaste), este foarte important ca adancimea lacului sa aiba cel putin 1,5 metri adancime, penru a putea permite hibernarea animalelor pe timpul iernii. Pentru lacul de gradina se recomanda specia de pestisori aurii sau boarta, insa nu in cantitate foarte mare. O regula de baza, spune ca, pentru un metro patrat de lac, sunt suficienti 2 pestisori de lungimea unui deget.
Cea mai importanta substanta nutritive pentru un lac este nutratul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *