Luna mai reprezinta un curcubeu de flori. Insa o data cu inflorirea gradinilor, apar si reptezentantele insectelor, care contribuie la stabilirea echilibrului ecologic, polenizarea si protectia florilor. Insa o data cu aceste efecte bine-facatoare sosesc si daunatorii, buruienile. Inainte de a sosi acesti oaspeti, este indicate luarea unor masuri de protectie.
Buruienile sunt mai rezistente de obicei decat plantele, dar totodata ocupa si un spatiu mai mare. Pentru a evita acest lucru, gradina trebuie sapata si mai ales pe vreme uscata, pentru ca acestea absorb umiditatea din sol, mai ales roua care se formeaza dimineata. Florile din gradina trebuie tratate cu ingrasaminte.
Primele legume ale anului, isi fac si ele aparitia: salata verde, spanac, sparangehl, gulii, ridichi de luna. Totodata se sadesc rsadurile de rosii, fasole, varza.
Un alt aspect este gradina cu mirodenii; ele pot reprezenta un aspect frumos, dar mai ales inmiresmat, prin raspandirea aromelor sale. Ne referim la marar, cimbru, levantica, oregano, tarhon, leustean. Pentru un gradinar pasionat, mirodeniile sunt o mica oaza. Adesea, plantarea levanticai printre trandafiri, cibrul la baza pietrelor, menta pe malul lacului artificial, este um mod deosebit. Evident, si gradina de zarzavat este este de neconceput fara mirodenii. Aproape toate mirodeniile sunt iubitoare de lumina, caldura si soare. Mai ales, nu sunt plante pretentioase, nu le dauneaza daunatorii mici, si nu au nevoie de ingrasaminte.
Cateva sfaturi pentru culesul mirodeniilor: la taiere, planta trebuie sa fie uscata. Nu trebuie culese daca ploua, sau daca este inca roua. Deasemenea, este interzis sa se culeaga la orele pranzului, pe caldura mare, deoarece au un continut mai redus de ulei volatil, care contribuie foarte mult la aroma condimentului. De aceea, trebuie spalata planta inainte de cules, si nu dupa, pentru ca cele mai multe substante active se afla in planta inainte de inflorire. Dupa cules, mirodeniile se leaga intr-o gramada si se agata intr-un loc aerisit si umbros, deoarece soarele le consuma mult din aroma. Planta este considerate a fi uscata, daca la atingere, aceasta fosneste, frunzele se desprind cu usurinta de tulpina. Isi mentin aceeasi aroma indelungata, daca sunt puse intr-un recipient inchis ermetic.
Cele mai importante mirodenii care se pot pastra astfel, sunt: tarhonul, oregano si salvia.
Arbustul tarhonului poate ajunge pana la 1,20m inaltime, iar mirosul este foarte placut. Trebuie sadit intr-un sol bogat in humus. Cand ies la suprafata, rasadurile se distanteaza la 40 cm unul de altul si se stropesc cu apa din abundenta. Cand planta creste in inaltime, aceasta trebuie fixate cu tarusi, iar ea este sensibila la vant. Tarhonul face flori albe-verzui, vara tarziu, insa trebuie cules inainte de a da florile, iar tulpinile se vor usca. Dupa ce se usuca foarte bine, se folosesc doar frunzele.
Maghiranul, sau oregano este poate cea mai agreata mirodenie. Se poate precreste in ghiveci sau in sera, iar in luna mai se planteaza la 30 cm distanta unul de altul. Maghiranul poate ajunge pana la 50 cm inaltime, are frunze mici si ovale, acoperite de un strat cenusiu de minerale cristalizate. Arbustul de maghiran creste sub forma de tufa si trebuie cules inainte de inflorire, inca inainte de a fi inflorit. Este delicios la fripturile de rata sau gasca.
Salvia de gradina are o cantitate de ulei volatil foarte ridicata, totodata fiind si o planta decorativa. Ca si planta medicinala, salvia se foloseste in cazul racelilor si al inflamatiilor.
Plantele de ghiveci pentru terase si balcoane servesc de obicei ca o podoaba pentru a acoperi zidul cladirii, dar ofera o priveliste minunata. Atunci cand se aleg plantele, trebuie acordata atentie faptului daca se potriveste cu culoarea zidului, a acoperisului. Punctul de vedere cel mai important este ca acestea sa nu se poata vedea in interior, si privirea de ansamblu pe care acestea o pot avea. Totodata, trebuie avut in vedere greutatea acestora, pentru ca pot provoca accidente. In momentul in care sunt udate, ghivecele se ingreuneaza foarte mult, iar daca nu sunt ancorate foarte bine, pot crea probleme. Totodata, in momentul in care acestea sunt udate, apa se poate prelinge si poate lasa urme pe zidul cladirii.
Cele mai intalnite plante de ghiveci sunt begoniile, craitele, cercelusii. Insa cea mai agreata este muscata cataratoare, care se poate procura in multiple varietati de culori. Ramificatiile lor pot cobori pana jos, insa sunt foarte sensibile la inghet, si este recomandata sa fie scoasa afara doar dupa data de 14 mai. Muscata are nevoie de foarte multa apa, pentru ca plantele nu primesc destul de multa umiditate, dar si de ingrasaminte. Peste iarna, acestea pot fi pastrate in beci.
Alte plante care pot fi plantate in ghivecele de balcon sunt panselutele, floarea de colt, margareta pitica si banutii. Prin combinarea si alaturarea tuturor acestor plante, se poate obtine un colorit foarte frumos.