Planificarea anuala a gradinii – Martie

Luna Martie aduce cu sine sfarsitul iernii. In aceasta luna, lucrul in gradina este necesar mai mult decat oricand. In aceasta perioada, se indeparteaza din gradina  crengile cu frunze, uscaturile.

In aceasta luna, trebuie acordata o atentie deosebita pomilor si a tufelor ornamentale; acestia trebuie tunsi, iar solul trebuie afanat si degajat cu ingrasaminte.

Florile timpurii care apar in luna martie: martisorul, iasomia sunt primele carora le dau mugurii.
Totodata, daca in luna februarie nu a fost posibil  din cauza vremii, este timpul sa fie sadite paturile germinative si dispuse astfel incat plantele inalte sa fie dispuse mai in spate. Astfel se potevita eventualele goluri ce pot  aparea. Plantarea se efectueaza astfel: inainte se verifica umiditatea radacinii; este bine ca aceasta sa nu fie prea uscata, poate dauna adaptarii plantei in noul sol. Pamantul trebuie batatorit in jurul radacinii, si se va uda din nou planta cu apa din abundenta. Acest lucru ajuta la inradacinare.

In luna martie este timpul si pentru pregatirea gradinii de zarzavaturi. Este timpul pentru mutarea rasadurilor din ladite in gradina. Insa, trebuie avut in vedere si faptul ca in aceasta luna inca mai pot exista ingheturi. De aceea, este indicat sa se foloseasca folia de plastic. Aceasta se aseaza lejer, acordand atentie marginilor si colturilor pentru a le fixa pe pamant, spre a impiedica sa fie luata de vant, sa patrunda aerul inauntru sau ca insectele daunatoare sa afercteze rasadurile proaspta mutate. Aceasta se poate mentine pana la 2 saptamani inainte de cules, in functie de legume. Spre exemplu: varza, conopida, gulia pot fi acoperite cu folie pentru 6-10 saptamani; castravetii, fasolea, capsunii pot fi acoperite doar pana la inflorire, pentru ca ar impiedica polenizarea. O foarte mare atentie, trebuie avuta atunci cand se indeparteaza folia: vremea nu trebuie sa fie foarte insorita, pentru ca poate provoca un soc puternic plantei.
In aceasta perioada trebuie efectuata si tunderea pomilor fructiferi. Pomii frunctiferi, odata cu dezvoltarea in timp, la maturitate, majoritatea isi dezvolta o coroama mai mare. Este adevarat ca reprezinta o priveliste minunata, dar roadele sunt mult mai putine, si mai mici ca dimensiune. De aceea, trebuie efectuata asa-numita tundere pentru forma. Pentru a efectua tunderea cat mai corecta, trebuie aleasa ramificatia principal, care se va elibera de toate ramurile in plus. Acestea reprezinta toate acele ramificatii care tind sa creasca in sus. Acestea trebuie taiate pana la baza, dupa care se aleg ramurile principale, care mai tarziu vor reprezenta coroana. De aceea, acestea trebuie sa fie pozitionate la distante diferite de trunchi, iar dispunerea circulara. Daca exista mai multe crengi de acest fel, se aleg cele care cresc orizontal; in acest caz, recolta va fi mai bogata. Ramurile care se afla in apropierea imediata a trunchiului, trebuie indepartate si tunse la o treime din dimensiunea initiala. Aceasta operatine de tundere trebuie efectuata in decusul a 5 ani consecutivi.  Este cunoscut faptul ca ramurile care cresc abrubt se dezvolta mai repede, dar nu aduc prea multe fructe. Ramura principal creste rapid, de aceea in fiecare primavara ea trebuie incetinita. Daca pomul frunctifer este bine tuns, acest lucru se observa din faptul ca are ramuri puternice si abripte. Daca are, atunci cu proxima ocazie trebuie efectuata o tundere si mai radicala, iar daca nu, atunci o tundere ceva mai prudenta.
Trandafirii de gradina necesita si ei o atentie deosebita, de corectitudinea ingrijirii acestia depinzand frumusetea trandafirilor pe parcursul anului. Curatenia trandafirilor in timpul primaverii, este bine sa fie efectuata in zile mohorate si innorate, pentru a nu suferi un soc luminos, dupa lunga perioada de iarna. Trebuie indepartate vlastarele tinere, adaugate ingrasaminte mineral-organice sau din cele special, la radacina trandafirilor. Acestea se pot gasi in magazinele de specialitate.
O mare atentie trebuie acordata solului in care sunt saditi. Daca nu sunt create conditiile adecvate, chiar si cel mai sanatos trandafir se va ofili. Solul trebuie afanat foarte adanc si trebuie sa aibe un loc aerisit. Daca se sadesc trandafiri noi, tulpinile acestora trebuie sa stea circa 12 ore in apa. Dupa aceasta se indeparteaza radacinile rupte. Este important sa fie asezati la min 50 cm sub pamant, pentru ca trebuie ca solul sa fie afanat.
Cinci reguli de aur pentru tunderea trandafirilor
Firecare trandafir necesita un system propriu de tundere.
1.    Prima data trebuie indepartate ramificatiile moarte sau bolnave, pana la partea sanatoasa.
2.    O ramificatie va fi cu atat mai puternica si mai lunga cu cat va fi tunsa mai mult.
3.    Deoarece ramurile mai groase au ramificatii mai multe si mai puternice decat cele subtiri, ramurile mai groase trebuie tunse mai putin.
4.    In cazul speciilor nobile de trandafiri, tulpina este mai lunga. Pentru acesta, trandafirul trebuie tuns foarte mult si cu atentie. Daca se doresc flori mai multe, dar mai scurte, atunci trebuie tunse mai putin.
5.    Intotdeauna este bine ca floarea sa fie tunsa cu 1-2 cm deasupra nodurilor sau mugurilor, pentru ca ramificatiile sa nu iasa in afara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *