Planificarea anuala a gradinii – Septembrie

In luna septembrie, este timpul pentru a culege roadele: se recolteaza cartofii, morcovii, patrunjelul, dovleceii.

Cartofii se pot obtine in cantitati considerabile doar daca sunt cultivati pe suprafete mai intinse. Daca gradina este mica, nu are sens sa ne complicam prin a cultiva cartofi.

In gradina de fructe, este timpul pentru mere, pere. Culesul merelor si al perelor, este foarte important. In functie de perioada in care le recoltam, momentul ales este decisiv: nu trebuie culese nici prea devreme, nici prea tarziu. Daca le culegem prea devreme, fructele se decoloreaza, se zbarcesc si pierd foarte multa apa. Daca le culegem prea tarziu, fructele vor devein fainoase si vor putrezi. Cel mai bun moment pentru cules este acela in care semintele fructelor capata o culoare bruna, fructele care sunt verzi capata o culoare verde-deschis, iar cele galbene primesc o culoare rosie-aurie. Un alt indiciu este atunci cand se icnearca rasucirea fructului, iar coaja se desprinde usor de pe ramura, se poate recolta; in caz contrar, fructul mai trebuie lasat sa se coaca. Fructele nu se recolteaza prin simpla scuturare a pomului. O atentie deosebita trebuie acordata parului, pentru a nu rani mugurii care vor da roade anul viitor. De asemenea, o mare atentie trebuie acordata stratului de ceara protector care se aflta pe ramuri, pentru a nu fi distrus. Este bine ca atunci cand se incepe culesul fructelor, sa se utilizeze manusi de protectie.

Gradina cu flori, este si in aceasta luna multicolora si plina de viata. Daliile, gladiolele, craitele, crizantemele, sunt doar cateva dintre florile care ne bucura privirea in aceasta perioada.

Chiar daca incepem sa culegem roadele muncii si sa ne bucuram de acestea, trebuie sa ne ocupam si de pregatirile pentru iarna: plantele cu bulbi trebuie sadite din timp, in fuctie de specie si perioada (primavara, vara sau toamna), cand acestea vor inflori. O regula nescrisa, spune ca florile care infloresc vara se sadesc primavera, cele care infloresc toamna se sadesc vara, iar cele care infloresc primavara se sadesc toamna. In afara de alegerea momentului potrivit, trebuie tinut cont si de alte doua aspecte: adancimea de sadire si de distanta dintre plante.
Iata cateva idei de baza de care ar trebui sa tinem cont in momentul in care facem pregatirile pentru primavara:
–    Locul in care se sadesc bulbii, este bine sa fie marcat, pentru ca pe parcurs, se poate uita foarte usor locul unde vor creste plantele.
–    Trebuie sa tinem cont de perioada de inflorire, pentru a distribui cat mai bine speciile de plante.
–    Nu trebuie sa uitam de lalea. Ea arata foarte bine si este aproape obligatorie in orice gradina cu flori.
–    Nici zambila nu trebuie pierduta din vedere. Are nevoie de multa luminasi este recomandata sadirea ei in grupuri de culori combinate, pentru obtinerea unui efect coloristic frumos.
–    Plantele mici de inaltime este recomandat sa se sadeasca in fata, iar cele mai inalte mai in spate, deoarece se vor vedea si de acolo.
–    Cumpararea bulbilor trebuie facuta cu atentie. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat va face mai multe flori. Coaja exterioara a bulbului trebuie sa fioe neteda, iar bulbul sa fie tare la atingere. Dupa cumparare, este bines a ii sadim imediat. Adancimea de sadire difera de la specie la specie, si de obicei este indicata pe ambalaj.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *