Rasadurile

Rasadurile pot suferi de boli, inca de tinere, care le pot omori inainte sau imediat dupa ce au rasarit. Cea mai cunoscuta boala este cunoscuta sub numele de oparirea rasadurilor, si se manifesta prin pierderea echilibrului tulpinii, deoarece tulpinile lor sunt afectate de la nivelul pamantului. Partea cea mai rea este faptul ca o data ce au fost atinse cateva rasaduri, boala se raspandeste foarte repede si la celelalte rasaduri din acelasi ghiveci sau container.

Un tratament foarte eficient nu exista, de aceea este indicate luarea tuturor masurilor pentru prevenirea acesteia. Iata cateva sfaturi:

–    Se utilizeaza intotdeauna pamant care are inscriptionat pe ambalaj cuvantul ‘steril’.
–    Daca se utilizeaza ghivece, tavi sau containere mai vechi, se vor desinfecta cu o solutie care contine clor in proportie de 10%. Acestea se vor utiliza doar dupa ce solutia s-a uscat complet.
–    Deasupra semintelor plantate proaspat, se poate imprastia un strat de muschi fin faramitat.
–    Imbunatatirea circulatiei aerului, cu ajutorul unui ventilator mic, care sa sufle usor deasupra rasadurilor.

Atunci cand este plantata un rasad crescut la ghiveci, trebuie plantata la aceeasi adancime la care a fost plantata in ghiveci sau in container. Inainte de plantare, se va proceda la umplerea groapei cu apa suficienta, pentru a asigura umiditatea necesara, apoi se va planta. Radacinile plantei, daca sunt firoase, mai intai se curata, sau se pot taia adanc, in patru parti, cu un cutit, pana la 1/3 distanta de tulpina. Se mai practica si taierea in doua, pe centru., dupa care se aseaza in pamant. Atentie: aceasta operatiune se poate face numai daca radacina este firoasa; nu se aplica pentru plantele cu radacina pivotanta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *