Semne comune si simptome de boala ale plantelor

Semne comune si simptome de boala ale plantelor

Plantele bolnave pot avea o serie de simptome, incepand de la frunzele patate si fructele stricate, pana la ofilire si chiar moarte. Pentru a identifica o boala obisnuita a plantelor, verificati urmatoarele semne:

  • Mana. Semnele principale ale manei sunt ofilirea si vestejirea frunzelor, florilor si tulpinilor. Cele mai intalnite tipuri de mana sunt putregaiul cenusiu (produs de ciuperci) si focul bacterian al rozaceelor (produs de bacterii).
  • Ulceratiile. Unele plante lemnoase care sunt afectate pot avea zone uscate, scobite, in zona tulpinilor si a ramurilor. Ulceratiile pot duce la scurgerea unei substante lipicioase si urat mirositoare. Acestea se pot raspandi si sunt foarte puternice, astfel incat poate duce la moartea unui intreg trunchi de copac. Ulceratiile sunt de obicei produse de ciuperci sau de focul bacterian al rozaceelor.
  • Galele sunt niste umflaturi in zona tulpinei sau pe frunze. Principalele cauze ale aparitiei galelor pot fi bacteriile sau chiar de catre insecte.
  • Basicarea frunzelor si deformarea lor pot fi provocate de ciuperci sau de diverse specii de virusi.
  • Frunze patate prin aparitia unor zone rotunde sau neregulate de diverse culori. Petele sunt in general produse de diferiti agenti patogeni.
  • Mucegaiul alb, gri sau rosiatic care poate aparea pe ambele parti ale frunzelor, este un semn evident al fainarii.
  • Putrezirea tesuturilor moi sau decolorarea frunzelor, indica o afectiune a ciupercilor sau bacteriilor.
  • Ruginirea. Petele sau umflaturile aparute la nivelul frunzelor, tulpinii, frunzelor sau a fructelor, pot fi provocate de ciupercile de rugina.
  • Ofilirea frunzelor sau a tulpinilor, poate indica ca planta nu primeste suficienta apa. Totodata, poate fi un semn ca sistemul de transport al apei din interiorul plantei este infestat cu bacteria sau ciuperci.

Daca veti observa unul dintre aceste semne, apelati la substante care pot indeparta aceste afectiuni. Magazinele de specialitate va pot oferi o gama larga de produse pentru prevenirea si tratarea acestor boli comune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *