Vitamina B1 este cunoscuta si sub numele de tiamina. Este o vitamina solubila in apa si orice surplus existent in organism, se elimina din organismul uman prin urina. De aceea, organismul are nevoie in fircare zi de aport de vitamina B1.
Rolul vitaminei B1 in organism
Vitamina B1 este responsabila de transformarea zaharului din sange in energie, si ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din organism. Ajuta in mentinerea memebranele mucoaselor sanatoase si este esentiala pentru sistemul nervos, cardiovascular si muscular.
Necesarul de vitamina B1
Doza zilnica recomandata din vitamina B1 este stabilita in functie de varsta si sex. Astfel, necesarul zilnic este:
- barbati intre 15 – 50 ani = 1,5 mg
- barbatii peste 50 de ani = 1,2 mg
- femeile intre 11 – 50 ani = 1,1 mg
- femeile peste 50 de ani = 1,0 mg
- femeile insarcinate = 1,5 mg
- femeile care alapteaza = 1,6 mg
Surse de Vitamina B1
Cele mai intalnite surse de vitamina B1 sunt ficatul de porc, pui si vita si drojdie.
Vitamina B1 se regaseste in cantitati mici, dar suficiente, si in urmatoarele produse:
- Carne de porc
- Cereale integrale
- Germeni de grâu
- Fasole boabe
- Lapte
- Portocale
- Sparanghel
- Varza
- Conopida
- Cartofi
Decficienta de vitamina B1
Deficienta de vitamina B1 in organism poate afecta in mod negativ toate organele. Totusi, o lipsa a vitaminei poate provoca beriberi, o boala care implica confuzie, atrofierea muschilor, probleme nervoase si batai rapide ale inimii.
Supradozajul de vitamina B1
Exista putine sanse sa se obtina un supradozaj de vitamina B1, insa chiar si atunci cand se intampla, nu este in dozaje foarte mari. Fiind o substanta solubila in apa, aceasta nu ramane stocata in organism, ci se elimina prin urina.
Totusi, mai rar, poate aparea toxicitatea de tiamina, de la preparatele injectabile bolnavilor din spital. Toxicitatea implica iritarea nervoasa, dureri de cap, insomnie si cresterea rapida a pulsului.