Vitamina D este o grasime solubila in in grasimi. Ea poate fi dizolvata in grasimi. Vitamina D este distribuita in organism de catre grasimi, si se depoziteaza in tesutul adipos. Vitamina D este produsa de organism, dar poate fi obtinuta si din alimentatie.
Vitamina D este numita si “vitamina-soare”, deoarece organismul poate produce Vitamina D dupa lumina soarelui, sau dup alumina ultra-violeta.
Rolul Vitaminei D in organism
Vitamina D este importanta in organism deoarece ajuta corpul sa absoarba sis a foloseasca calciul din alimente si suplimente. Vitamina D ajuta la formarea oaselor si a dintilor, precum si la sprijinirea functiilor muscular si nervosa. Studiile au aratat ca Vitamina D ajuta la prevenirea osteoporozei.
Necesarul de Vitamina D
- Doza recomandata zilnica pentru adulti cu varsta intre 19-50 ani este de 5 micrograme pe zi;
- Doza recomandata zilnica pentru adultii peste 50 ani este de 10 micrograme pe zi.
Surse de Vitamina D
Principalele surse de Vitamina D sunt:
- Produse lactate (unt, branzetrui)
- Oua
- Cereale
- Peste, in special ton, somon si sardine
- Ulieuri de peste
- Ficat
Decficienta de Vitamina D
Deficitul de Vitamina D poate duce de la:
- Oase slabite, si implicit la risc crescut de fraturi, in special la persoanele in varsta, boala cunoscuta sub numele de osteoporoza.
- Riscul inmuierii oaselor, boala cunoscuta sub numele de osteomalacie. Boala apare in special la persoanele in varsta.
- La copii, lispa vitaminei D poate duce la Rahitism
Surplusul de Vitamina D
Daca in organism exista un surplus de Vitamina D, aceasta fiin o vitamina liposolubila, excesul se depoziteaza in tesutul adipos, in special in ficat, ceea ce poate fi daunator organismului.
Supradozajul de Vitamina D poate duce la:
- Pietre la rinichi
- Slabiciuni muscular
- Sangerare excesiva