Vitamina B2 este cunoscuta si sub numele de riboflavin si este o vitamina solubila in apa.
Rolul vitaminei B2 in organism
Vitamina B2 are un rol important in mentinerea sanatatii, ajuta la productia de celule rosii. In acelasi timp, un aport suficient de vitamina B2 rezulta o piele sanatoasa si vedere buna. Vitamina B2 ajuta la mentinerea unui corp sanatos, prin convertirea alimentelor in energie si prin faptul ca lucreaza in stransa colaborare cu alte vitamine B.
Necesarul de vitamina B2
Necesarul de vitamina B2 este diferita in functie de varsta si sex:
- barbatii adulti cu varsta cuprinsa intre 19 – 50 ani: 1,7 miligrame (mg)
- barbati cu varsta peste 50 de ani: 1,4 mg
- femeile adulte cu varsta cuprinsa intre 19 la 50 ani: 1,3 mg
- femei cu varsta peste 50 de ani: 1,2 mg
- femeile insarcinate: 1,6 mg
- femeile care alapteaza: 1,8 mg in timpul primelor sase luni si 1,7 mg urmatoarele sase luni dupa nasterea copilului
Surse de Vitamina B2
Vitamina B2 se gaseste in urmatoarele alimente:
- lapte si produse lactate
- carne rosie si oua
- legume care au frunzele de culoare verde inchis
- cereale integrale sau paine imbogatita cu cereale
- organe, cum ar fi ficatul, rinichii si inima
- peste
- sparanghel
- banane
Decficienta de vitamina B2
Lipsa de riboflavina poate provoca o sensibilitate a ochilor la lumina puternica, umflarea limbii si a gingiilor, eruptii cutanate si fisuri la colturile gurii
Supradozajul de vitamina B2
Exista putine sanse sa se obtina un supradozaj de vitamina B2, insa chiar si atunci cand se intampla, nu este in dozaje foarte mari. Fiind o substanta solubila in apa, aceasta nu ramane stocata in organism, ci se elimina prin urina.