Plantarea usturoiului

Usturoiul (Allium sativum) este originar din Asia Centrala, si este o planta cunoscuta inca din antichitate.  Este utilizata atata ca aliment sau condiment cat si medicament. Inca de pe vremea romanilor si in Egiptul antic, usturoiul era cunoscut pentru calitatile sale curative si era utilizat ca antidote reventiv in tratarea bolilor contagioase.

Usturoiul este relativ usor de plantat. Este deajuns sa plantati cativa catei de usturoi  in pamant (in gradina sau in ghiveciul  din balcon), sa adaugati putin ingrasamant si aveti propria cultura de usturoi!

Inainte sa va apucati insa sa plantati usturoi, trebuie sa luati in calcul faptul ca usturoiul se poate planta primavara sau toamna.

1.       Plantarea usturoiului de toamna

Daca intentionati plantarea in gradina sau pe camp, inainte de a procede la plantarea oricarui soi de usturoi, trebuie sa aveti in vedere culturile anterioare din solul respectiv.

Trebuie sa aveti in vedere ca :

 • Usturoiul nu se planteaza in acelasi sol decat la o distanta de minim 4 ani;
 • Usturoiul nu se planteaza dupa cartofi sau tomate, deoarece solul este plin de substante nutritive ale acestor culturi si favorizeaza atacul nematodelor;
 • Este indicata plantarea usturoiului dupa culturi care reduc atacul nematodelor precum porumbul, sau culturile care se culeg toamna devreme precum  cele de varza, castraveti, dovlecei, mazare verde, diverse soiuri de salate, etc.

Principalii pasi in plantare:

 • Perioada indicata pentru plantare este de la sfarsitul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie.
 • Se aleg catei de usturoi sanatosi, bine uscati. Este indicat ca inainte de plantare cateii de usturoi sa fie tratati pentru prevenirea bolilor si daunatorilor: se mentin cateii pentru plantat timp de 10-15 minute intr-o solutie de piatra vanata  (100g la 10 l de apa).
 • Adancimea de plantare: 5-8 cm.
 • Distanta intre catei, in fuctie de marimea acestora: 4-10 cm.

Ingrijire:

 • Spre sfarsitul lunii februarie-inceputul lunii martie, usturoiul trebuie sa isi arate deja primii muguri.
 • Pana la maturizare, uturoiul trebuie afanat si plivit. Afanarea trebuie efectuata la suprafata si nu adanc, pentru a nu distruge radacinile
 • Se pot folosi fertilizanti ca gunoi de grajd sau ingrasaminte bogate in minerale.
 • Udarea este importanta. O data rasarit, usturoiul trebuie udat cel putin de cateva ori pe perioada primaverii, daca nu sunt ploi.

Recoltare:

 • Usturoiul se poate recolta primavara, pentru consum imediat in forma proaspata, sau toamna, pentru pastrare pe parcursul iernii.
 • Daca se intentioneaza pastrarea peste iarna, recoltarea este recomandata sa se efectueze pe timp uscat. Dupa ce este scos, usturoiul se lasa pentru 8-10 zile sa se usuce la soare.

2.       Plantarea usturoiului de primavara

Pentru plantarea de primavara se poate folosi orice soi de usturoi de toamna, insa rodul final scade cu pana la 20-30%.

Plantarea trebuie efectuata cat mai devreme: de la sfirsitul lunii februarie pina la mijlocul lunii martie.

Modul de pregatire, plantare, ingrijire a usturoiului de primavara este acelasi cu cel al usturoiului de toamna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *