Vitamina B5 este cunoscuta sub numele de acid pantotenic. Este o vitamina solubila in apa, si este necesara pentru a forma Coenzima A
Rolul vitaminei B5 in organism
Vitamina B5 este esentiala in metabolismul si sinteza de carbohidrati, proteine si grasimi. Vitamina B5 le descompune in energie.
In unele cercetari care au fost facute, au lansat ipoteza ca acidul pantotenic este eficace pentru tratamentul de leziuni ale nervilor, probleme de respiratie, senzatie de mancarime si de alte probleme ale pielii, dar aceste afirmatii nu au fost demonstrate in studii clinice.
Necesarul de vitamina B5
Necesarul de vitamina B5 este diferita in functie de varsta si sex:
- Nou nascuti cu varsta intre 0-6 luni: 1,7 mg
- Nou nascuti cu varsta intre 7-12 luni: 1,8 mg
- Copii cu varsta intre 1-3 ani: 2 mg
- Copii cu varsta intre 4-8 ani: 3mg
- Copii cu varsta intre 9-13.5 ani: 4 mg
- Adolescentii cu varsta intre 14-18 ani :5 mg
- Barbati adulti peste 19 ani: 5 mg
- Femeile adulte 5 mg
- Femeile insarcinate 6 mg
- Femeile care alapteaza 7 mg
Surse de Vitamina B5
Vitamina B5 se gaseste in urmatoarele alimente:
- Mazare si fasole (cu execeptia fasolei verzi)
- Carne macra, carne de pasare, peste
- Cereale integrale
Decficienta de vitamina B5
Acid pantotenic nu provoaca de obicei, reactii adverse, cu toate ca gravidele si mamele care alapteaza ar trebui sa fie atente sa consume numai doza normala de zi cu zi.
Supradozajul de vitamina B5
Exista putine sanse sa se obtina un supradozaj de vitamina B5, insa chiar si atunci cand se intampla, nu este in dozaje foarte mari. Fiind o substanta solubila in apa, aceasta nu ramane stocata in organism, ci se elimina prin urina. Tosusi, daca sunt ingerate cantitati foarte mari si doze masive (de exemplu, 10 g / zi), s-au raportat efecte secundare doar usoare discomforturi intestinale si diaree in cel mai rau caz.