Acanta

Acanta-1Denumire populara: Acanta
Denumire stiintifica: Acanthus longifolius
Specie (Familie): Acanthaceae
Descriere: Planta perena, raspandita in zonele calde, temperaturile minime suportate fiind cuprinse intre -10 si 4°C. Are radacini dese, carnoase si formeaza grupuri mari. Este o planta sensibila la inghet si la umiditate. In tara noastra, se gaseste preponderent in regiunile din Banat si Oltenia si creste fie spontan, fie cultivata ca planta decorativa.  Se poate creste langa casa, sau in gradinile nonconformiste.
Solul preferat: sol umed, bogat in humus.
Aspect: Este o planta cu frunze mari,stralucitoare,  frumoase, adanc penate si adeseori penate. Poate ajunge pana la 75-120 cm inaltime. Florile au o dimensiune de aproximativ 2,5 cm, cu trei petale albe si cu capacele purpurii arcuite, crescute pe inflorescente lungi.
Sadirea: Initial se sadeste ramura (sau butuc), apoi planta se reface din an in an. Peste iarna, se aplica un strat protector de pamant dup a ce acesta ingheata, iar primavara se indeparteaza pentru ca plantele sa nu se indoaie sub greutatea sa.
Inflorirea: Planta infloreste primavara tarziu, sau vara. Florile se deschid gradat, pe lungimea florii.
Inmultirea: Planta se divizeaza primavara, cand rasare, sau se preleveaza butasi tot primavara, sau chiar si toamna tarziu. Radacinile ramase in pamant, vor forma noi lastari.
Tratamente specifice:  Daunatorii se elimina prin intinderea pe suprafata solului a unor  tavite cu bere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *