Crinul Peruvian

crin-peruvian-1Denumire populara: Crinul Peruvian
Denumire stiintifica: Alstromeria aurantiaca
Specie (Familie): Amaryllidaceae
Descriere: Planta perena, temperaturile minime suportate fiind cuprinse intre -18 si 4°C. Are radacini groase, firoase. Se poate creste in straturi sau brazde. Creste foarte bine in la soare si la semi-umbra si trebuie protejata de vanturile puternice, datorita fragilitatii sale.
Solul preferat: sol umed, bogat in humus, bine drenat.
Aspect: Este o planta cu tulpina inalta, cu multe frunze si flori spectaculoase. Frunzele sunt de culoare verde-gri, inguste si ascutite. Poate ajunge pana la 60-90 cm inaltime. Florile sunt de culoare portocaliu aprins sau galbene, cu pete maronii-purpurii pe petalele superioare.
Sadirea: Radacinile in hibernare se planteaza primavara devreme sau toamna. Cresterea incepe devreme si plantele pot fi vatamate de inghet. Peste iarna, se aplica un strat protector de pamant dupa ce acesta ingheata, iar primavara se indeparteaza pentru ca plantele sa nu se indoaie sub greutatea sa.
Inflorirea: Planta infloreste pe toata durata verii.
Inmultirea: Planta se divizeaza primavara devreme sau toamna. Radacinile sunt fragile, si trebuie avut grija spre a nu se deteriora. Se seaman in interior seminte proaspete prelevate de la flori, dupa 4-6 saptamani de stratificare umeda si rece. Pentru a stratifica, se amesteca semintele cu muschi de turba umed sau cu mediu de crestere al semintelor. Sacul astfel rezultat, se tine in frigider pentru o perioada de timp, apoi se seamana
Tratamente specifice:  Crinul Peruvian nu este predispus la daunatori sau la boli.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *